Garnalternativer til Spot Sweater

Dette indlæg indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du mit arbejde, uden at det koster ekstra for dig!

Spot Sweater er den næste opskrift, vi skal strikke i knit-a-long. Følg gerne med på Instagram, hvor jeg kommer til at filme alle teknikker i opskriften – så hvis du har lyst til at lære at strikke med flere farver eller blot har lyst til at være med til at strikke Spot Sweater sammen med en masse andre, så er du mere end velkommen til at strikke med.

Opskriften på Spot Sweater er fra Anne Ventzel og tog bl.a. Instagram med storm for et par år siden, da den blev udgivet. Det forstår jeg godt og den har også længe stået på min strikkeliste. Opskriften kommer med to garnforslag, den ene med tre tråde mohair som bundfarve og en tråd Pernilla som mønsterfarve, hvilket gør opskriften helt genialt til at strikke i rester af mohair. Find tips og tricks til at strikke den i rester længere nede i indlægget.

Det er jo altid vigtigt at lave en strikkeprøve, før man går i gang og det er det også i dette tilfælde, uanset om du strikker med det originale garn eller med et garnalternativ.  Læs i øvrigt mere om strikkefasthed og strikkeprøver her.

Find en guide til at lave strikkeprøven nederst i dette indlæg.

 

Garnalternativer til spot sweater

Peruvian Highland Wool (977) og Arwetta (267) + Brushed Lace (Soft Allium)

Opskriften foreslår to forskellige garnvalg; version 1 og 2. Find mængderne herunder samt links til de forskellige garner. 

Version 1: 
Farve A (tre tråde holdes sammen): I alt skal bruges 12 (12) 12 (15) 15 (18) nøgler Tilia. Hvis du strikker med tre forskellige farver, så skal du bruge 4 (4) 4 (5) 5 (6) nøgler i hver farve. 
Farve B (en tråd): 3 (3) 3 (3) 4 (4) nøgler Pernilla.

Version 2:
Farve A: 4 (4) 5 (5) 5 (6) nøgler Arwetta som strikkes sammen med 4 (4) 5 (5) 5 (6) nøgler Tilia.
Farve B: 3 (3) 3 (3) 4 (4) nøgler Pernilla.

Jeg har selv valgt at strikke i et “mohair-reduceret” (om man vil ;)) udgave af originalgarnet, idet jeg har testet, om man i stedet for Arwetta og Tilia kunne bruge en tråd Peruvian Highland Wool som farve A og i stedet bruge Arwetta + Tilia som farve B. Det kan man også ramme strikkefastheden med og her ville jeg estimere 9 (10) 11 (11) 12 (13) nøgler Peruvian Highland Wool  til farve A og 3 (3) 3 (3) 4 (4) nøgler Arwetta samt 3 (3) 3 (3) 4 (4) nøgler Tilia til farve B. 

Jeg køber dog et par ekstra af hver i farve B, fordi jeg overvejer at strikke ribkanterne i denne farve og så er jeg sikker på at have nok.

Find garnet her:

Kiruna fv. 8 og 10

Jeg har blandt andet forsøgt at finde alternativer, der ikke indeholder mohair og som strikkes med en tråd i hver farve. Det er lykkedes – og faktisk også ret godt! Mit første bud på et fint garnalternativ til Spot Sweater er at strikke i Kiruna, som er det blødeste blow-garn fra Nordic Sky. Garnet kommer i fine farver, er lækkert at strikke i og så kan man ramme strikkefastheden med en tråd (i hver farve, altså). 

Til Spot Sweater ville jeg estimere:

Farve A: 6 (6) 7 (7) 8 (9) nøgler Kiruna
Farve B: 4 (4) 4 (4) 5 (5) nøgler Kiruna

Find garnet her:

Kiruna fv. 05 og Lima fv. 6235

En anden mulighed for at strikke i en tråd af hver farve og uden mohair kunne være fortsat at strikke i Kiruna som bundfarve, men strikke mønsterfarven i Lima. Det giver et rigtig fint udtryk i Spot Sweater, at mixe forskellige garnkvaliteter (ligesom originalen, der fx strikkes i mohair som bundfarve og en tråd Pernilla som mønsterfarve). Her får man altså stadig det bløde udtryk fra Kiruna som bund og mønsteret står endnu skarpere frem i Lima.

Her ville jeg estimere 6 (6) 7 (7) 8 (9) nøgler Kiruna til farve A og 6 (6) 6 (6) 7 (7) nøgler Lima til farve B. Der strikkes med en tråd af hver.

Find garnet her:

Lima (206) og Karisma (47)

Hvis du ønsker et helt skarpt udtryk, så kan man faktisk også ramme strikkefastheden med Lima som bundfarve og Karisma som mønsterfarve. Jeg var ret tæt på at vælge denne kombination til min Spot Sweater – og kunne snildt finde på det, hvis jeg skal strikke den igen en anden gang. Jeg er i sær vild med, at mønsteret står så skarpt frem og så at der ikke er mohair i (hvilket bare er praktisk nogle gange ;-)). Derudover er det et virkelig billigt alternativ med en samlet pris på mellem 330-440 kroner.

Her ville jeg estimere 9 (10) 11 (11) 12 (13) nøgler Lima til farve A og 6 (6) 6 (6) 7 (7) nøgler Karisma. Der strikkes med en tråd af hver.

Find garnet her:

Merino Extrafine (30) og Easy Care Merino (10)

Hvis du ønsker en mohairfri Spot Sweater i en let/tynd, næsten forårsagtig udgave, så er dette garnalternativ måske noget for dig. Den strikkes fortsat i en tråd af hver, men bliver noget tyndere end de andre garnalternativer, selvom strikkefastheden stadig er overholdt. Jeg kan ikke forestille mig, at nogen ville synes, at dette garnalternativ kradser. Merino Extrafine er spundet på den der klassiske baby-garnsmåde, der gør garnet (næsten – man skal jo passe på med, hvad man lover ;)) kradsefrit. Derudover synes jeg virkelig, at mønsteret kommer til sin ret og der er ret mange fine farver at vælge i mellem.

Hvis du ønsker at strikke i dette garnalternativ, ville jeg estimere 9 (10) 11 (11) 12 (13) nøgler Merino Extrafine (farve A) og 3 (3) 3 (3) 4 (4) nøgler Easy Care Merino (farve B). Der strikkes med en tråd af hver.

Find garnet her:

Flora (21) + Kid SIlk (09 og Easy Care (10)

Et bud på et garnalternativ til Spot Sweater, der minder meget om version 2 i opskriften, er at strikke farve A i Flora og Kid Silk og farve B i Easy Care. Forskellen ligger her primært på prisen, som er væsentlig lavere end originalgarnet, men derudover minder udtrykket om originalen, er blød og let, men mønsteret står stadig fint frem, fordi der ikke er mohair i det. 

Her ville jeg estimere:

Farve A: 4 (4) 5 (5) 5 (6) nøgler Flora som strikkes sammen med 4 (4) 5 (5) 5 (6) nøgler Kid Silk.
Farve B: 3 (3) 3 (3) 4 (4) nøgler Easy Care.

Find garnet her:

Tips til at strikke spot sweater i rester

Farve A: Mohairrester Farve B: Pernilla (977)

Garnmængde: I Spot Sweater er der allerede et garnforslag, som er med tre tråde mohair (version 1). Hvis du vil strikke i mohairrester kan du gå ud fra vægten af disse, dvs. ca 300 (300) 300 (375) 375 (450) gram mohair med en løbelængde på ca. 200-230 meter pr. 25 gram. Start med at veje dine rester og hvis du ikke har nok, så kan du evt. spæde til ved at købe det resterende. Det er fint at have lidt for meget, hvis du ikke vil lade det være op til garnet, hvor dine farveskift bliver placeret  

Et lille tip til at strikke med mohairrester uden at skulle hæfte 1000 ender er, at når du alligevel skal skifte en af trådene, enten fordi der ikke er mere af den eller fordi du vil skifte farve, så lad garnenden være lidt lang, sæt den nye tråd til og strik med en ekstra tråd over de næste 6-12 masker, inden du lader den “gamle” garnende hænge på bagsiden og strikker videre. Til sidst kan du så bare klippe de lange garnender på bagsiden uden at skulle hæfte dem.  

Find garnet her:

Guide til at lave strikkeprøve

I opskriften på Spot Sweater er der ikke en guide til at lave en strikkeprøve, så jeg har forsøgt at skrive ned, hvordan jeg har lavet min. Mønsteret består af en sekvens på  6 masker, der gentages. Det er i opskriften fx markeret med “strikket x gange over ærmet/kroppen” (under diagrammerne på s. 4 og 5) og er altså denne lille sekvens, der gentages. Derudover er hveranden pind en gentagelse af den forrige. Det er derfor fint i strikkeprøven at etablere mønsteret på en retpind, således at du bare skal strikke det samme på den efterfølgende vrangpind.

Sådan strikker jeg min strikkeprøve:

Slå 32 masker op. Strik 1 pind vrang i bundfarven. Næste pind er fra retsiden. Herefter strikkes følgende: 
Retside: Strik 1 ret med fv A (kantmaske). Strik sekvens* i retmasker over de næste 6 masker. Gentag sekvensen i alt 5 gange. Strik 1 ret med fv A (kantmaske). 
Vrangside: Strik 1 ret med begge farver (kantmaske). Strik sekvens* i retmasker over de næste 6 masker (OBS: her kan du bare kigge på dit strikketøj, fordi denne pind bare er en gentagelse af den forrige. Når masken er farve A, skal du strikke med farve A og når masken er farve B skal du strikke med farve B). Gentag sekvensen i alt 5 gange. Strik 1 ret med begge farver (kantmaske)

Gentag pinden fra retsiden og pinden fra vrangsiden, indtil strikkeprøven måler ca. 10 cm i højden. Luk alle masker af.

*Find sekvensen i diagrammerne på side 4 og 5 i opskriften.

Jeg håber, det kunne bruges! Hvis du strikker i et garnalternativ, som du har fundet her, så må du meget gerne tagge @skaberglaede og/eller #skaberglædesgarnalternativer, hvis du deler det på Instagram – så kan vi nemlig blive inspireret af hinanden.

Rigtig god strikkelyst!