Anmeldelse af en billig symaskine

Dette indlæg indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du mit arbejde, uden at det koster ekstra for dig!

Jeg startede med at sy på min mors gamle symaskine, men blev hurtigt så bidt af at sy, at jeg endte med at købe min egen. Den har jeg skrevet om her. Jeg får jævnligt spørgsmål, om jeg kan anbefale en billig symaskine og derfor har jeg nu kastet mig over at teste en symaskine, hvor den vejledende udsalgspris er særdeles skarp. Og så kan jeg tilmed tippe om, at den er nedsat med 43% ifm. Black Friday og dermed kan fåes til 869 kroner lige her. Det gælder i øvrigt også for de andre farver. Find den mintfarvede (LM14) her, den sorte (LB14) her og den hvide (LW14) her.

Førstehåndsindtryk

Mit førstehåndsindtryk af LP14 er, at det er en ganske fornuftig symaskine – og i sær til prisen. Man får de mest nødvendige funktioner, en symaskine skal have, men heller ikke mere end det. Den syer jævnt og pænt (også i gennem flere lag stof) og er let at tråde (mangler dog den fantastiske nåletråder, som fx er på FS100WT). Den er intuitivt bygget op og man behøver ikke at læse 100 siders manual (læs: jeg læste ingenting – det hele gav sig selv), før man er godt i gang med at sy.

Fakta om maskinen

  • Antal sømme: 14 
  • Mulighed for at lave knaphuller i fire trin (funktion 1a, 1b, 1c, 1d på maskinen)
  • Drop-in spolesystem, der gør det let at tråde maskinen samt let fx at tråde undertråden med elastik, hvis man syr smock.
  • Tilbehør: 10 undertrådsspoler, zigzag-, lynlås- og knaphulsfod, nålesæt, skruetrækker, fingerbeskytter (vistnok ret smart til børn!) og fodpedal.

Fordele og ulemper

Jeg syer som bekendt selv på min Brother FS100WT og derfor vil min anmeldelse af LP14 tage udgangspunkt i, hvordan den adskiller sig fra FS100WT. FS100WT er væsentlig dyrere, men kommer også med mange funktioner, som for de fleste slet ikke vil være nødvendige – og derfor har jeg i dette indlæg sammenlignet de to i et forsøg på at gøre det nemmere for dig at gennemskue, hvilken symaskine der passer bedst til dig og dit behov.

Og så vil jeg blot lige nævne, at da jeg selv skulle vælge symaskine og efterspurgte erfaringer, så var lige omtrent alle glade for den maskine, de selv havde. Så forsøg at kortlægge hvad du skal bruge en symaskine til og vælg en, der passer til det.

Lydniveau

LP14 er en mekanisk symaskine (i modsætning til fx FS100WT, som er elektronisk). Jeg valgte i sin tid at gå efter en elektronisk symaskine, fordi jeg kunne læse mig frem til, at de skulle være mere lydsvage end de mekaniske og efter at have syet på min mors gamle mekaniske, var jeg (og sikkert også mine naboer) klar til at prøve noget mere lydsvagt. Men jeg kan ærligt ikke høre den store forskel på de to maskiner.  Det eneste tidspunkt, jeg synes, der er forskel, er når man kører undertråden på spolen, hvor jeg oplever FS100WT som mere lydsvag.

Tilbehør

Til de fleste symaskiner følger lidt tilbehør med – fx ekstra fødder (zigzag, lynlås, knaphul mm), ekstra undertrådsspoler, nåle og en fodpedal med. Det ovenstående er også med, når man køber LP14. Man får væsentlig mere udstyr med, når man køber FS100WT, men jeg har indtil videre kun brugt det udstyr, der alligevel følger med LP14 – med andre ord: det er altså ikke alt, der er nødvendigt og det meste tilbehør kan man også bare købe ved siden af (og differencen i pris på de to maskiner er altså større end værdien af det tilbehør, der følger med FS100WT). 

funktioner

LP14 har som nævnt de mest basale funktioner. Den kan sy lige ud i forskellige stinglængder, den kan sy zigzag og man kan sågar lave knaphuller vha. fire trin. Det ene af disse trin (1d) kan endda bruges som overlocksøm (se billedet). FS100WT ligger i den anden ende af skalaen ift. antallet af funktioner, men jeg skal være ærligt at sige, at jeg ikke har brugt halvdelen af dem endnu. Men hvis jeg skal nævne nogle ting, som jeg er vildt glad for på FS100WT, som LP14 ikke har, så er det muligheden for at indstille stinglængde og -bredde manuelt på den lille skærm, muligheden for at tråde undertrådsspolen og sy uden at bruge pedal, de otte automatiske knaphulsfunktioner samt nåletråder (en lille fangarm, man kan bruge til let at tråde nålen med – det er helt genialt!). 

Alt i alt synes jeg LP14 (eller LM14, LW14 og LB14 – de hedder noget forskelligt alt efter farven) er en virkelig fin symaskine til prisen. Der er nogle få luksus-ting, som jeg er meget glad for på min egen symaskine (fx nåletråder), men helt ærligt, så kunne jeg sagtens “nøjes” med denne symaskine med den mængde, jeg syer lige for tiden (men når nu jeg har den anden, så ville jeg ikke bytte – for den er lækker at sy på og i min optik også alle pengene værd).

Men hvis du er hobby-syerske, ikke har brug for alverdens funktioner og ikke har lyst til at kaste en halv SU efter en symaskine, så er det her et rigtig godt bud.

find den her - obs til 869 på black friday!

  • LP14 hos Rito (den lyserøde)
  • LM14 hos Rito (den mintfarvede)
  • LW14 hos Rito (den hvide)
  • LB14 hos Rito (den sorte)