Favorit strikke-udstyr

Dette indlæg indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du mit arbejde, uden at det koster ekstra for dig!

Udover garn og strikkepinde er der en helt masse andre dimser og tilbehør, som kan gøre strikkeoplevelsen nemmere eller sjovere og i dette indlæg har jeg samlet mine favoritter. Der er lidt i alle prisklasser, men fælles for det hele er, at det er noget, jeg selv ejer og elsker. Jeg anbefaler aldrig noget, som jeg ikke selv har prøvet (i hvert fald ikke uden at være helt tydelig omkring  det – dvs. hvis det fx er en anden type, end det jeg selv har, så skriver jeg det eksplicit). 

Jeg har opdelt det i kategorier: The basics, (efter)behandling, opbevaring og diverse og så har jeg forsøgt at tage billeder af det meste. Det betyder, at indlægget er ret langt – men det er et forsøg på at gøre det så nemt så muligt at finde rundt i den store jungle af udstyr, som man hurtigt kan komme til at købe sig fattig i 😉

THE BAsics

I denne kategori har jeg samlet det, jeg altid har i min strikketaske og som jeg bruger på (næsten) daglig basis.

Maskemarkører

Man kan ikke få for mange maskemarkører. Basta. Men man kan til gengæld få dem i næsten alle farver, former og prisklasser. Jeg bruger mest de helt simple og billige metal-maskemarkører, men det kan være fedt at have nogle, der ser anderledes ud, som fx kan markere omgangens start. Og så skal man som bekendt ikke kimse af pænt udstyr! Jeg linker til lidt forskelligt herunder.

Målebånd

Et målebånd er et helt uundværligt stykke værktøj, når man strikker. Der findes mange forskellige typer målebånd, men det vigtigste er jo bare, at det kan måle. Jeg er dog særligt glad for de målebånd, der kan rulles sammen, fordi det er praktisk, også når man er på farten. Jeg linker til forskellige målebånd herunder:

Strikkefasthedsmåler

Den hører muligvis til i kategorien “nice to have”, men jeg bruger den godt nok ofte. Man kan sagtens måle strikkefasthed med en lineal, men det går bare hurtigere og er nemmere at se, hvilke masker man skal tælle, når de er indrammet. Jeg har både den pæne og den billige udgave (den billige er i øvrigt også en strikkepinde-måler!)

Strikkepinde-måler

På nogle typer af strikkepinde bliver størrelsen hurtigt slidt af og så er en strikkepindemåler et helt uundværligt redskab, som er i brug stort set dagligt hjemme hos mig. Jeg har primært billige udgaver – jeg linker til nogle af dem, jeg ejer herunder:

Manillamærker

Også noget, jeg aldrig går ned på. Jeg bruger dem til mine strikkeprøver, så jeg kan huske farvekode, pindestørrelse og strikkefasthed. 

Nåle

Her taler jeg om uldnåle, som jeg bruger til at hæfte ender på mit strikmed. Jeg bruger gerne dem med en lille løkke i enden, fordi det så går hurtigere at tråde den (og når jeg først er nået til at hæfte ender, vil jeg som regel gerne bare have det overstået). 

Saks

Altså man kan jo i princippet bare bruge en hvilken som helst saks, men jeg synes, det er rart at have en lille saks, fordi det gør det nemmere, når man skal være lidt præcis. Jeg har forskellige udgaver, men jeg bruger mest enhjørningesaksen (fordi, nuttet) og trane/storkesaksen (fordi spidsen på den gør det så nemt at være helt præcis).

(efter)behandling

Forskellige udstyr/tilbehør, der gør det nemmere at passe på sit færdige strik.

Uldsæbe

Eucalan er min ultimative favorit uld-sæbe – primært fordi, den ikke skal skylles ud. Håndstrik er sart og jeg synes, det er dejligt, at man ikke skal arbejde for meget med det våde strik. Jeg køber uldsæben i 500 ml, men den er drøj i brug, så man kommer også langt med 100 ml. Se i øvrigt min vaskeguide lige her.

Blokkemåtter

Genialt til at blokke sit færdige strik til de rigtige mål, hvilket særligt er vigtigt, når man strikker i rib eller anden strukturstrik.. Lige nu bruger jeg også mine som legemåtter til min datter. Se i øvrigt, hvordan jeg blokker mit strik i denne video.

Uldshaver

Uld er et levende materiale og langt de fleste typer vil komme til at fnuldre (i meget varierende grad) i brug. En måde at give sit strik nyt liv på er derfor at fjerne fnulleret. Jeg bruger nogle gange bare en engangsskraber og det fungerer upåklageligt, men en god uldshaver er altså også et rigtig godt væktøj at have ved hånden. 

Diverse

Her har jeg samlet det udstyr, som hører til en bestemt teknik eller til en bestemt type garn. Det er ikke noget, jeg bruger hver dag, men stadig udstyr, som jeg ikke ville undvære! 

Strikkering

Jeg bruger en strikkering, når jeg strikker med flere farver på en gang (også kaldet flerfarvet strik, fair isle eller jacquard). For mig hjælper det med at holde trådspændingen samt at holde styr på, hvilken der strikkes dominant. Se hvordan, jeg bruger strikkeringen i denne video. Det bliver hurtigt udsolgt, så jeg linker til lidt forskelligt.

Garnvinde og krydsnøgleapparat

Bruges til at vinde garn i fed op, så man kan strikke med det. I starten af min strikkekarriere fik jeg min mand til at hjælpe mig med at vinde garnet op – indtil han var så træt af det, at han tvang mig til at købe sættet og jeg har ikke set mig tilbage siden 😉 Jeg linker både til det samlede sæt, som man kan få rabat på, når man køber det sammen, men også til garnvinden og krydsnøgleapparatet hver for sig. hvis du skal vælge, ville jeg starte med garnvinden.