DIY: Sengegavl

Jeg har længe haft en drøm om at få en sengegavl over sengen i soveværelset. En baby på vej og udsigten til at skulle amme om natten gav det sidste skub til at få sat gang i projektet, som heldigvis viste sig at være nemmere end frygtet! 

Ønsket var at få en sengegavl, som hang over sengen og ikke gik ned til gulvet for at spare pladsen i et relativt lille soveværelse. Derudover ville jeg gerne have en sengegavl, som var behagelig at sidde op af – ikke for tyk/tynd eller for lille i højden og jeg synes faktisk, den er endt med at leve op til disse kriterier! 

Vores seng er 180 cm bred og sengegavlen endte med at måle 180 x 60 cm. 

Materialer og værktøj

 
  • Plade til bagsiden i ønskede mål. Jeg brugte en rest, jeg fandt på min fars værksted, så jeg ved faktisk ikke præcis, hvad det var, men jeg tænker, at både en mdf-plade og en spånplade kan bruges. 
  • Skummadras til fyld. Jeg brugte denne fra Selfmade.
  • Stof til forsiden. Jeg gik efter møbelstof, dvs. stof med høj slidstyrke (jeg tror, det ligger på omkring 20.000 på dét, der hedder Martindale-testen). Jeg endte med denne fra Selfmade og købte 2,25 meter. 
  • Skrue/boremaskine med 5-6 mm bor og 10 mm bor til at lave huller til ophæng.
  • Hæftepistol og hæfteklammer

Først borede vi fire huller til ophæng i pladen ca. 20 x 10 cm fra hvert hjørne (dvs. fra hjørnet måler man 20 cm ind på pladen og 10 cm op/ned). Hullerne består af et lille hul øverst (5-6 mm bor) med et større hul under (10 mm bor). Dette giver muligheden for at “klikke den fast” på den skrue, man borer ind i væggen, når sengegavlen skal hænges op. Det bliver både stabilt og usynligt på denne måde.

Først lægges stoffet nederst, så skummadrassen og så pladen øverst. Så ligger det, hvor det skal når madrassen og stoffet skæres/klippes til. 

Herefter skæres skummadrassen til. Vi skar den, så den var ca. 1 cm bredere end pladen for at få en blød kant. Man kunne også sagtens give den lidt mere (1,5-2 cm) for at være sikker på, at kanten bliver dækket af madrassen hele vejen rundt, når den bliver beklædt. 

Dernæst klippede jeg stoffet til, så der var ca. 15 cm ekstra stof hele vejen rundt om kanten.

Og så er det ellers “bare” at hæfteklamme rundt i kanten. Det tager lang tid og kræver stor omhyggelighed at få det både lige og pænt. Samuel og jeg hjalp hinanden med det, så den ene trak stoffet på plads og den anden hæfteklammede og så gik det noget nemmere. Øvelse gør virkelig mester i det her tilfælde og det kan godt betale sig at pille en hæfteklamme op igen, hvis det trækker skævt. 

Tip: Brug trådene i stoffet som guideline til at få det lige. 

Hjørnerne er det sværeste og kræver endnu mere tålmodighed. Her blev de ikke perfekte (og helt sikkert ikke “korrekte”). Men målet var også bare, at det skulle se pænt ud fra forsiden og ikke trække skævt langs siderne og det synes jeg faktisk lykkedes nogenlunde!

Og så er det ellers bare at sætte fire skruer i væggen med samme afstand som hullerne bag på pladen og så “klikke den på”. Og så var der en sengegavl!