Syguide: Skaberglædekjole

Reklame for Selfmade

I forbindelse med at Stof & Stil nu officielt har skiftet navn til Selfmade, har jeg fået lov til at dele en guide til mit absolut yndlings-syprojekt med jer: Skaberglæde-kjolen, som jeg så mange gange har syet før. Kjolen var faktisk også mit allerførste syprojekt tilbage under corona og processen har ikke forandret sig meget siden – det er fx det samme mønster, jeg tager udgangspunkt i. Udover at projektet er begyndervenligt, så er der også mulighed for at variere udtrykket på mange måder. 

I forbindelse med navneskiftet har jeg fået lov til at dele en rabatkode til alt* på www.selfmade.com med jer. Rabatkoden “Skaberglæde20” giver 20% rabat på alt hos Selfmade fra 7/6-9/6. Find hele sortimentet lige her.

Herunder har jeg sat billeder ind af nogle af de variationsmuligheder, jeg har lavet af Skaberglæde-kjolen. Alle tager udgangspunkt i Bluse med Flæse-mønsteret  fra Selfmade. Tryk på billederne for at se billedteksten.

Materialer

 • Mønster: Bluse med Flæse (varenummer 22061).
 • 2,5-3,5 meter fastvævet stof. I denne guide har jeg brugt 3,5 meter Organic bæk & bølge antik rosa GF Tern (varenummer 580098) – OBS denne metervare er kun 110 cm bred. Længden på dit stof afhænger af flere ting: længden på din kjole og længden på ærmerne samt bredden på stoffet. De fleste metervarer er 145 cm, men hvis metervaren kun er 110 cm bred, skal du bruge mere stof end angivet. Køb hellere lidt for meget, så du ved, at du har nok. 
 • Sytråd i matchende farve. I denne guide har jeg brugt denne (varenummer 12001)
 • Nåle, fx disse (varenummer 46593) eller wonderclips fx disse (varenummer 43128)
 • Evt. mønsterpapir (varenummer 9350), hvis du ønsker lange ærmer
 • En god stofsaks, fx denne (varenummer 42045)
 • Målebånd, fx denne (varenummer 41014)
 • Opsprætter
 • Evt. skråbåndsfolder, fx denne (varenummer 69118)
 • Evt. elastik i ærmerne. Jeg har brugt 10 mm elastik.
 • Symaskine
 • Evt. overlocker 

Tegn din drømmekjole

Der er mange muligheder for at variere Skaberglæde-kjolen, så det første, du skal gøre, er at bestemme dig for, hvilken udgave, du ønsker. Jeg kan anbefale at tegne den og så evt. bruge mål fra kjoler/bluser, du allerede ejer, for at bestemme længden. 

Her er min tegning til den udgave, jeg syr til guiden her:

Jeg ønsker at sy en kjole med lange ærmer og én underdel. Hvis du ønsker to underdele (som der er på de fleste af mine kjoler) skal underdel 2 bare være tilsvarende bredere end underdel 1 er ift. overdelen (sådan cirka). 

Hvis du ønsker korte ærmer, kan du bare bruge mønsterdelene fra Bluse med Flæse. Jeg ønsker lange ærmer på min kjole. Jeg bruger mønsterdelen fra Bluse med Flæse og så bruger jeg mønsterpapir til at tegne den længere. Jeg ønsker ærmer, der har balloneffekt med en elastik omkring håndleddet og tegner derfor ærmerne lige ned, så de stadig har bredden ved håndleddet. Jeg måler min arm fra toppen af skulderen og ned til håndleddet og tilføjer min. 5-8 cm i længden (så der er til ombuk, sømrum og lidt ekstra for at være på den sikre side – man kan altid klippe det til senere!). Se billede herunder.

Brug ærme-mønsterdelen til at tegne mønsterdel til det lange ærme

Derudover ønsker jeg lommer på min kjole. Jeg bruger igen mønsterpapiret til at tegne et mønster at klippe mit stof efter. Jeg bruger min hånd til at tegne rundt om og laver en dråbelignende form med en lige kant i den ene side (lommens åbning). Se billede herunder. 

Sådan tegner jeg mønsterdel til lommen

Udklip

OBS: HUSK AT VASKE STOFFET, INDEN DU KLIPPER, DA DET KAN KRYMPE I VASK.

Nu skal alle dele til kjolen klippes ud. Stryg gerne stoffet, inden du klipper, så alle dele bliver så præcise som muligt. Klip følgende dele ud:

 • Forstykke (fra Bluse med Flæse). Jeg har klippet min kortere end det originale mønster, så den måler ca. 40 cm fra skulder til bund.
 • Bagstykke (fra Bluse med Flæse). Jeg har klippet min kortere end det originale mønster, så den måler ca. 40 cm fra skulder til bund.
 • 2x ærmer
 • 4x lomme
 • 2x underdel (110 x 75 cm. De 110 cm er i dette tilfælde stoffets fulde bredde, hvor jeg bare har klippet de yderste kanter af) 

Sy-processen

Læg for- og bagstykke ret mod ret sammen og sy én skulder sammen. Overlock/zig zag kanten. 

Inden jeg syr den anden skulder sammen klipper jeg et langt stykke stof på skrå (et såkaldt skråbånd, se evt. denne video. Skråbånd kan også købes, hvis du ikke har lyst til at lave det selv) og bruger en skråbåndsfolder til at stryge det til et skråbånd. Jeg syer skråbåndet på halsudskæringen med samme metode som vist i denne video (og den forklarer det så godt, at jeg ikke kan forklare det bedre selv). Skråbåndet bliver dermed usynligt fra retsiden, men halsen bliver pæn fra begge sider.

Hvis du ikke ønsker at kaste dig ud i skråbånd, så vent med halsen (der er beskrevet en mere simpel metode til halsudskæringen til sidst i denne syguide). 

Sy den anden skulder ret mod ret sammen. Overlock/zigzag kanten. 

Her er første skulder syet sammen og skråbåndet er syet på indersiden.

Nu skal første underdel rynkes, inden den syes på overdelen. Det gøres således: 

 • Indstil symaskinen til at sy med lang stinglængde (jeg bruger stinglængde 5)
 • Sy 0,5 cm fra toppen på langs af underdelen (dvs. på den lange led, den side, der skal rynkkes). OBS: Her skal du ikke hæfte ender, hverken i starten eller slutningen.
 • Sy igen med lang stinglængde ca 0,5-1 cm under din første syning. OBS: Her skal du ikke hæfte ender, hverken i starten eller slutningen.
 • Træk i undertrådene fra begge sider for at rynke stoffet, indtil det har samme længde som overdelen (dvs. det stykke stof, som underdelen skal syes fast på). 
 • Fordel rynkerne ligeligt og sæt underdelen fast på overdelen ret mod ret med nåle.
 • Indstil symaskinen til din normale stinglængde igen (jeg plejer at bruge stinglængde 2,5-3) og sy mellem de to rynketråde.
 • Klip evt. kanten til og overlock/zigzag kanten, så den ikke flosser.
 • Brug en opsprætter til at fjerne rynketrådene. 

Gentag på den anden side, dvs. hvis du har syet første underdel fast på forsiden af overdelen, skal du nu syer anden underdel fast på bagsiden af overdelen.

Hvis du syer 2 eller flere underdele på din kjole gentager du processen igen, indtil alle underdele er syet på kjolen.

Her er første underdel syet på overdelen og rynketrådene er syet på anden underdel, så den også er klar til at blive syet på overdelen

Nu skal ærmerne syes i ærmegabet. Læg ærmet ret mod ret på overdelens ærmegab (vær opmærksom på, at der er forskel på for og bag på ærmet). Sæt nåle i og sy ærmet fast. Overlock/zigzag kanten. 

Her er jeg godt i gang med at sy ærmet fast på overdelen

Hvis du vil have lommer i kjolen er det tid til at sy dem i nu. Prøv evt. kjolen på for at finde den rigtige højde til dine lommer. Sy lommerne på således:

Placer en lommedel ret mod ret på forsiden af kjolen i den højde, du ønsker. Sæt nåle i og sy den fast. Overlock/zig zag. Gentag på bagstykket i samme højde. 

Gentag i den anden side af kjolen.

Nu skal kjolens sider syes sammen. Sæt nåle i fra bunden af ærmet og hele vejen rundt til bunden af kjolen. Pas til, så overgang mellem ærme/overdel, overgang mellem over-/underdel og lommedelene kommer til at ligge oveni hinanden. 

Sy langs kanten. Overlock/zigzag kanten. 

Gentag i den anden side.

Nu skal kanten i bunden lægges op. Prøv gerne kjolen på for at finde den helt rigtige længde til dig og klip evt. til, hvis det er nødvendigt. Fold hele kanten ca. 1 cm ind mod vrangsiden, sæt fast med nåle og sy rundt langs hele kanten. Buk derefter denne kant ca. 1-1,5 cm ind mod vrangsiden (så kanten er pæn begge sider). Stryg den evt. helt skarp og sæt nåle i. Sy hele vejen rundt i kanten med stinglængde 3,5. 

Hvis du ikke syede usynligt skråbånd i halsudskæringen kan du benytte samme fremgangsmetode til halsen også.

Prøv kjolen på for at finde den rigtige længde ærmer og klip evt. til, så de passer. Vær opmærksom på, at de skal være lidt for lange, inden dette trin, fordi der skal være plads til sømrum. Hvis du ikke ønsker elastik i kanten, bruger du bare samme fremgangsmetode som i bunden af kjolen. Jeg syer elastik i bunden af mine ærmer på følgende måde: 

 • Mål dig selv om håndleddet og klip et stykke elastik i samme længde + 2 cm. 
 • Sy elastikken sammen til en ring.
 • Overlock/zigzag rundt i bunden af ærmet.
 • Fold ærmets kant ind på vrangsiden, så den omslutter elastikken og sy en stikning helt op ad elastikkens kant (så du syer elastikken ind i løbegangen, mens løbegangen syes.
 • Sy evt. en pyntestikning midt på elastikken ved at sy med stinglængde 3,5, mens du trækker ud i elastik og løbegang.

Klip alle ender og stryg evt. kjolen en sidste gang inden brug. Og så er du færdig – tillykke med din nye kjole 🙂

HUSK at rabatkoden “Skaberglæde20” giver 20% på alt* fra 7/6 2022 t.o.m. 9/6 2022 på www.selfmade.com

*Rabatkoden gælder ikke symaskiner, gavekort, giner og i forvejen nedsatte varer. Gælder kun for danske kunder, som handler på www.selfmade.com.