Syguide: Sy babydyne af en voksendyne

Der er så mange ting, man pludselig skal anskaffe sig som kommende forælder. Det kan hurtigt blive en dyr affære, selv hvis man køber brugt. Jeg forsøger derfor at hive til mig af alle gode erfaringer omkring, hvad der giver mening at bruge penge på – og hvor man snildt kan spare. Jeg blev tippet om, at en voksendyne ret let kan blive til intet mindre end to babydyner  og en juniordyne  og dermed kan man spare ret mange penge, samtidig med at man får helt nye dyner. Og så er det ovenikøbet virkelig nemt. Det kræver bare en symaskine og en saks – og i denne syguide viser jeg dig resten!

Jeg købte denne voksendyne fra Jysk, som måler 135 x 200 cm. Den var allerede delt op i 24 felter, som gjorde det ret nemt at vide, hvor på dynen, jeg skulle dele den for at få to babydyner (ca. 70 x 100 cm) og en juniordyne (ca. 100 x 135 cm). Her har jeg altså delt den op, så juniordynen har 4 x 3 felter og hver babydyne har 2 x 3 felter (se billede under).

Dynen var allerede syet i felter, som jeg har brugt til at klippe efter. Hvis der ikke er tilsvarende felter på din dyne, skal du starte med at strege op, så du ved, hvor dynen skal klippes. 

For at undgå at fyldet ryger ud, syes dernæst en syning på hver side af stregen (så tæt på stregen som muligt, men samtidig sådan at der er plads til at kunne klippe). Jeg startede med at sy langs den vandrette streg på billedet herover (dvs. så juniordynen blev adskilt fra den del, der senere bliver til to babydyner). Det kan godt være lidt svært at få plads til hele dynen i hullet til højre for nålen på symaskinen, så jeg endte med at sy halvvejs ind og så vende dynen rundt og sy ind fra den anden side bagefter. Husk at hæfte enderne grundigt! 

Når du har syet på begge sider af din streg (i mit tilfælde på begge sider af den syning, der allerede var i dynen) er det tid til at klippe dynen mellem de to syninger, du netop har lavet. 

Her har jeg syet på hver side af stregen og kan nu klippe i dynen uden at fyldet ryger ud.

Vær klar med støvsugeren efter du har klippet – det kan ikke helt undgås, at det fyld der har siddet i kanten ryger ud (men det gør ikke noget).

Til sidst har jeg zigzagget rundt i kanten for at lukke enderne tæt sammen. Man kan også overlocke kanten, hvis man har en overlocker (men jeg er løbet midlertidig tør for sytråd til min og zigzag fungerer lige så fint!). 

Gentag med opdelingen til de to babydyner. Og så er du færdig 🙂

Begge dynebetræk har min moster og onkel sovet i som små. Det, synes jeg, er ret hyggeligt!