Sådan vasker jeg mit strik

Dette indlæg indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du mit arbejde, uden at det koster ekstra for dig!

Jeg vasker alt mit strik i hånden. Det lyder måske omstændigt, men til gengæld skal uld vaskes meget sjældent og derfor er de fleste af mine striktrøjer faktisk kun vasket 1-2 gange. Uld er nemlig selvrensende, så ofte giver en god omgang luftning det samme som en omgang vask. Så jeg vasker faktisk kun, hvis mit strik er synligt beskidt (og at dette ikke kan tages med en omgang pletvask).

Jeg ved, at nogle foretrækker at vaske alt deres strik i vaskemaskinen på uldprogram (herunder fx børnestrik). Det har jeg aldrig prøvet, så det kommer jeg heller ikke ind på her. Men hvis du ønsker at prøve kræfter med at vaske i maskinen, så vil jeg anbefale at prøve det med strikkeprøven først, så du ved, hvordan garnet reagerer på det.

Først og fremmest: Hvis man ønsker at vaske sit strik, så skal man huske at tage højde for det, når man laver sin strikkeprøve. Dvs. at når man laver sin strikkeprøve, så skal den vaskes, før man måler på den, fordi meget garn udvider sig i vask (og derfor kan man ende med en alt for stor trøje, hvis man ikke har vasket sin strikkeprøve). Læs mere om det her.

Fordele ved at vaske sit strik:

  • Maskerne retter sig ud og bliver flottere efter vask. Hvis man strikker en smule ujævnt, så vil langt det meste rette sig i vask. Jeg synes generelt, at det bare kommer til at se mere ”færdigt” ud efter vask.

  • Overskudsfarve bliver vasket ud. Særligt på ikke-superwashbehandlet uld kan der være overskudsfarve i garnet.

  • Jeg oplever, at meget garn også bliver blødere efter vask. Hvorfor ved jeg ikke, men igen føles det bare som om garnet får lov at ”folde sig ud” og det hele føles bare mere færdigt 😊

SÅDAN VASKER JEG MIT STRIK

1. Fyld en balje med håndvarmt vand (ca. 30 grader) og en smule uldsæbe. Jeg bruger Eucalan, som ikke skal skylles ud igen (kan i øvrigt også købes her). Da man skal røre mindst muligt ved strikken, så synes jeg, det er dejligt at sæben ikke skal skylles ud igen. Jeg er mest vild med den neutrale og Pomegranate-duften. Hvis du er i tvivl om, hvilken duft du ønsker, så kan jeg anbefale at bestille disse små prøver hjem (koster 8 kr og har nok til én vask), så du kan prøve lidt forskelligt.

2. Læg forsigtigt strikken ned i vandet og sørg for at alt er dækket af vand, men igen uden at røre mere ved det end højst nødvendigt.

3. Lad strikken ligge i vandet i 10-15 minutter.

4. Hvis der er meget overskudsfarve i vandet, så skift evt vandet et par gange.

Et eksempel på en strik med meget overskudsfarve i garnet, som er lækkert at få vasket ud før brug

Uden vaskemaskine

5. Hæld forsigtigt vandet ud af baljen og læg strikken fladt på et håndklæde

6. Rul håndklædet stramt og træd evt forsigtigt på det, så vandet klemmes ud i håndklædet

Med vaskemaskine

5. Hæld forsigtigt vandet ud af baljen og læg strikken ind i vaskemaskinen

6. Centrifuger strikken. Jeg plejer at bruge mellem 800-1200 omdrejninger, men prøv igen med strikkeprøven først, hvis du er i tvivl.

7. Læg strikken fladt på enten et håndklæde eller brug blokkemåtter (jeg har disse). Hvis du har gulvvarme, så speeder det tørretiden gevaldigt op. Brug et målebånd til at rette strikken til i de rigtige mål (brug fx opskriftens overvidde og længder). Her kan man evt. blokke sit strik – se evt. denne video

8. Vent til strikken er helt tør (udskift evt håndklædet undervejs – gælder særligt, hvis du ikke har gulvvarme). Og vupti! Så er strikken klar til brug 😊