Garnalternativer til September Sweater

Dette indlæg indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du mit arbejde, uden at det koster ekstra for dig!

Jeg har længe haft lyst til at lave endnu en KAL (Knit Along) og NU skal det være. Gennem afstemning på Instagram endte valget på, at vi sammen skal strikke enten September Sweater eller September Slipover (som i høj grad indeholder de samme teknikker og derfor sagtens kan strikkes i samme KAL). 

Som altid har jeg fundet en række billigere alternativer til begge opskrifter – netop for at alle skal kunne strikke med. Til September Sweater har jeg fokuseret på at finde mange forskellige alternativer – og det er lykkedes at finde noget med en tråd, med to tråde, uden mohair, med mulighed for at lege med farver og mere! 

HUSK SOM ALTID at lave en strikkeprøve, før du går i gang. Vi strikker alle sammen forskelligt. Jeg har blot testet, om det er muligt at ramme strikkefastheden – men du skal selv tjekke, hvilken pind du skal bruge for at ramme strikkefastheden. Læs evt mere her

Jeg har strikket to September Sweatere, begge i Brushed Lace (farve Karamel og Flaskegrøn). Brushed Lace er et af mine favorit mohair-garner og kommer i så mange fine farver. Prisen på sådan en mohair-drøm ligger på cirka 720-1300 kr. Men jeg har naturligvis fundet en masse alternativer, hvoraf de fleste er under halv pris af dette.

Find garnet her:

1 tråd Baby Alpaca Silk (farve 3112) og 2 tråde Kid Silk (farve 03)

De to første forslag er stadig med tre tråde. Det første er at strikke i tre tråde Kid Silk. Det kan også købes her. Det er det tætteste, man kommer på originalen i tre tråde mohair (fordi det jo stadig er tre tråde mohair ;)), så hvis det er det udtryk du går efter, så vil jeg anbefale at vælge denne. Her skal du bruge 10 (11) 12 (13) 14 (15) 16 (17) 18 nøgler Kid Silk, hvilket giver en pris på omkring 370-600 kr. 

Hvis du ønsker at spare lidt flere penge, så kan jeg anbefale at skifte den ene mohairtråd ud med en tråd Flora, således at man strikker med en tråd Flora og to tråde Kid Silk. Her får man altså stadig blødheden og det “fluffy” fra mohairen, men billigere og lidt mere “fast” i strukturen. Med dette alternativ vil jeg estimere 4 (4) 4 (5) 5 (5) 6 (7) 8 ngl Flora og 7 (8) 8 (9) 10 (10) 11 (12) 13 ngltre tråde Kid Silk, hvilket giver en pris på omtrent 330-520 kr.

Det samme gælder i øvrigt med Baby Alpaca Silk, som strikkeprøven herover er strikket med. Det fungerer også virkelig godt og bliver både blødt og lækkert, samtidig med at patentstrukturen stadig står fint frem. Med en tråd Baby Alpaca Silk og to tråde Kid Silk, vil jeg estimere 5 (5) 6 (7) 7 (7) 8 (9) 10 ngl Baby Alpaca Silk og 7 (8) 8 (9) 10 (10) 11 (12) 13 ngl Kid Silk.

Find garnet her:

Den lyserøde strikkeprøve: Nepal (farve 3112) og Kid Silk (farve 04)

Det næste bud kommer faktisk som et garnforslag i opskriften og det er der en god grund til, for det er nemlig en virkelig lækker garnkombination – nemlig at strikke en tråd Peer Gynt sammen med en tråd Tynn Silk Mohair. Her skal man bruge 11 (12) 13 (14) 15 (16) 17 (18) 19 ngl Peer Gynt og 4 (5) 5 (6) 6 (7) 7 (8) 8 ngl Tynn Silk Mohair.

Et billigere bud, som minder meget om, er at strikke en tråd Peer Gynt sammen med en tråd Kid Silk. Her udskifter man altså bare Peer Gynt med Nepal og Tynn Silk Mohair med Kid Silk, dvs samme garnmængde som herover. 

Man kan også ramme strikkefastheden med Double Sunday og Tynn Silk Mohair, så det vil jeg også lige nævne her! Jeg er ret vild med farvekortet på Double Sunday og kom pludselig til at drømme om en September Sweater i Electric Blue eller Statement Green. Igen er garnmængden her den samme som med Peer Gynt og Tynn Silk Mohair

Find garnet her:

Snowdrop (farve 20)

Jeg har forsøgt at finde et alternativ med en tråd og det er lykkedes! Man kan nemlig ramme strikkefastheden med en tråd Snowdrop. Så hvis du synes, det er uoverskueligt at strikke med flere tråde, så kan jeg anbefale dette. Her vil jeg estimere ca. 15 (17) 18 (20) 21 (22) 23 (24) 25 ngl Snowdrop, hvilket giver en pris på 225-375 kr, som dermed også virkelig er et billigt alternativ! Vær opmærksom på, at September Sweater i dette garn giver et mere chunky udtryk end originalsweateren – men det kan bestemt også noget! 

Find garnet her:

2 tråde Brushed Alpaca (farve 6)

Der var en, der tippede mig om, at man kan ramme strikkefastheden med to tråde Brushed Alpaca, så det lavede jeg også en strikkeprøve med. Det er sandt, at man kan ramme strikkefastheden – men jeg er ikke 100% overbevist. Den er en smule “flad” i strukturen og jeg synes ikke, patentmønsteret står lige så flot frem, som den gør i de andre alternativer. Men hvis du er til dette udtryk – så vil jeg lige tage det med her alligevel. Jeg ville med to tråde Brushed Alpaca estimere 10 (11) 13 (14) 15 (15) 16 (17) 18 ngl, hvilket giver en pris på 200-370 kr. 

Find garnet her:

Til venstre: Lily (farve 01) og Brushed Alpaca (farve 6). Til højre: Cotton Merino Classic (farve 15) og Brushed Alpaca (farve 15)

Til gengæld har jeg lavet to andre strikkeprøver, hvor jeg har strikkes Brushed Alpaca med som følgetråd og det fungerer virkelig godt! 

I den ene strikkeprøve har jeg strikket en tråd Lily sammen med en tråd Brushed Alpaca. Jeg synes, strukturen står virkelig flot frem! Her ville jeg estimere ca. 8 (9) 10 (11) 11 (12) 113 (14) 15 ngl Lily og 6 (7) 8 (9) 9 (10) 10 (11) 11 ngl Brushed Alpaca.

Det andet bud er at strikke Cotton Merino Classic sammen med Brushed Alpaca. Det bliver virkelig blødt (selvom det jo faktisk også er et bomuldsgarn). Her vil jeg estimere ca. 8 (9) 10 (11) 11 (12) 113 (14) 15 ngl Cotton Merino Classic og 6 (7) 8 (9) 9 (10) 10 (11) 11 ngl Brushed Alpaca

Find garnet her:

Karisma (farve 47) og Cotton Merino (farve 28)

Et sidste bud er at strikke en tråd Karisma sammen med en tråd Easy Care Cotton Merino. Et måske lidt mærkværdigt alternativ, men jeg synes faktisk, det fungerer ret godt! Særligt hvis man ikke er til mohair-udtrykket. Normalt er jeg ikke så glad for Karisma (jeg synes pris og kvalitet hænger sammen her), men lige præcis i dette tilfælde synes jeg faktisk, at det fungerer ret fint! Her ville jeg estimere ca. 7 (8) 9 (10) 10 (11) 12 (13) 14 ngl Karisma og 4 (5) 5 (6) 6 (7) 7 (8) 8 ngl en tråd Karisma 

Find garnet her:

Til allersidst har jeg bare lyst til at opfordre til at lege med farverne. Når der strikkes med flere forskellige tråde, så er der mulighed for at sætte skøre farver sammen og pludselig opdage nye kombinationer. Herover har jeg forsøgt at vise, hvordan man fx kunne gøre det. 

Den øverste (blå) er strikket sammen af:

  • 1 x Brushed Lace fv. Atlantic
  • 1 x Brushed Lace fv. Soft Allium
  • 1 x Silk Kid Mohair fv. 1122

Den nederste prøve er strikket af:

  • 1 x Sunday fv. Banana
  • 1 x Soft Silk Mohair fv. Flamingo
  • 1 x Soft Silk Mohair fv. Rosa Ler

Jeg håber, det kunne bruges! Hvis du strikker i et garnalternativ, som du har fundet her, så må du meget gerne tagge @skaberglaede og/eller #skaberglædesgarnalternativer, hvis du deler det på Instagram – så kan vi nemlig blive inspireret af hinanden.

Rigtig god strikkelyst!