Garnalternativer til Novice Sweater
Dette indlæg indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du mit arbejde, uden at det koster ekstra for dig!
Novice Sweater må være en af de mest populære begynderopskrifter – og jeg forstår det godt! Den er skrevet i et letforståeligt sprog, med gode teknikvideoer. Det samme gælder i øvrigt også Novice Sweater Junior og fordi de to opskrifter har samme strikkefasthed kan man altså også bruge garnalternativerne i dette indlæg til den opskrift – jeg har dog kun nået at estimere mængder til Novice Sweateren.
I opskriften til Novice Sweater er der angivet flere forskellige forslag til garn. Fx en tråd Jensen fra Isager strikket sammen med en tråd Silk Mohair, hvilket tilsammen giver en pris på mellem ca. 742 kr (størrelse XS) og 1402 kr (størrelse 5XL), hvilket må siges, at være en dyr omgang, særligt hvis du er ny strikker og slet ikke ved, om det der strik er noget for dig.
HUSK at lave en strikkeprøve, inden du går i gang. Hvis strikkefastheden ikke er overholdt, så kan du hverken regne med målene i opskriften eller garnmængden (som stadig kun er et estimat, men det duer slet ikke, hvis strikkefastheden ikke er overholdt). Jeg har ramt strikkefastheden på forskellige pinde – fra pind 4,5-6. Men vi strikker alle forskelligt og det er DIN strikkefasthed, der afgør, hvordan DIN trøje kommer til at blive i sidste ende. Læs mere om strikkeprøver og strikkefasthed her.
Jeg har selv strikket Novice Sweater i det første garnalternativ: nemlig en tråd Lily. Lily består af bomuld og merinould. Bomuld er ellers ikke noget, jeg er så stor fan af at strikke sweatere i, men jeg er fortsat begejstret for Lily-garnet. Det er blødt, billigt og kommer i enormt mange fine farver. Det er klart, at det ikke er samme fornemmelse, som at strikke i 100% uld eller alpaca, men til gengæld har jeg endnu ikke hørt om nogen, der synes, det kradser. Og særligt som begynder er det et fint garn, fordi det er let at strikke med.
Med en tråd Lily vil jeg estimere 8 (8) 9 (10) 11 (11) 13 (14) 15 nøgler Lily til Novice Sweater.
Find garnet her:
Hvis du har mod på at strikke med mere end én tråd (det er ikke svært – jeg lover!), så kan jeg varmt anbefale kombinationen af to tråde Flora og en tråd Kid Silk. Det kommer til at minde meget om den helt originale Novice Sweater, der blev strikket i Arwetta og Brushed Lace. Jeg hører selv til den del af strikkere, der knuselsker mohair (det er ikke alles kop the, siger rygtet – jeg forstår det ikke!) og så er denne kombination også god.
Til Novice Sweater ville jeg estimere 8 (8) 9 (10) 11 (11) 12 (13) 14 nøgler Flora OG 4 (4) 4 (5) 5 (6) 6 (7) 7 nøgler Kid Silk.
HUSK at du skal strikke med 2 tråde Flora og 1 tråd Kid Silk (dette er der taget højde for i mængderne).
Find garnet her:
En kombination, der minder meget om at strikke med to tråde Flora og en tråd Kid Silk er at strikke Novice Sweater i to tråde Alpaca og en tråd Kid Silk. Her er der altså endnu mere alpaca i (der er også alpaca i Flora, men dette garn består af 100% alpaca), hvilket kun gør den endnu blødere.
Til Novice Sweater ville jeg estimere 9 (10) 11 (12) 13 (14) 15 (16) 17 nøgler Alpaca OG 4 (4) 4 (5) 5 (6) 6 (7) 7 nøgler Kid Silk.
HUSK at du skal strikke med to tråde Flora og 1 tråd Kid Silk (dette er der taget højde for i mængderne).
Find garnet her:
Mit billigste bud på et garnalternativ til Novice Sweater er at strikke i en tråd Alaska. Det er mindre blødt end kombinationen af Flora og Kid Silk, men personligt synes jeg ikke, at det kradser.
Her ville jeg estimere 11 (11) 13 (14) 16 (17) 18 (19) 21 nøgler, når du strikker med en tråd Alaska til Novice Sweater. Det giver en cirkapris på 175-335 kr og bliver altså ikke meget billigere
Find garnet her:
Mit sidste bud på et garnalternativ er at strikke i Air og Kid Silk, som bare er en virkelig blød og lækker kombination, hvilket minder meget om at strikke i Kos fra Sandnes, som også anbefales i opskriften.
Her ville jeg beregne 4 (4) 4 (5) 5 (6) 6 (7) 7 nøgler Kid Silk og 5 (6) 7 (7) 8 (8) 9 (10) 11 nøgler Air til Novice Sweater.
Find garnet her:
Jeg håber, det kunne bruges! Hvis du strikker i et garnalternativ, som du har fundet her, så må du meget gerne tagge @skaberglaede og/eller #skaberglædesgarnalternativer, hvis du deler det på Instagram – så kan vi nemlig blive inspireret af hinanden.
Rigtig god strikkelyst!